Museum Plantin & Moretus

Key Minnebo

Causeuse, gidse, consulente, auteur, ...

Key hiervoor niet meer te boeken

- zie NIEUWSPAGINA.

 

Museum

PLANTIN & MORETUS.

Rondleiding door Key Minnebo.

Terug naar het overzicht Key als gidse.

 

Ontdek het authentiek werk- en woonhuis van een drukkersgeslacht actief ter plekke van de 16de- tot en met de 19de-eeuw - verhalen van mensen en boeken.

 

1549 - Fransman Christoffel Plantin belandde in de internationaal befaamde handelsstad: Antwerpen. Hij vestigde er zijn onderneming die steeds groter werd en meer activiteiten ontplooide - boekbinden, drukken, papierhandel, boekenexport, uitgeverij, ...

 

Zijn firma De Gulden Passer werd na zijn dood verdergezet door zijn schoonzoon en diens nazaten. Deze familie Moretus behield de drukkerij en handelde voor zeven generaties op dezelfde plek in de stad tot 1876. Niet alleen het wel en wee van deze familie en hun bedrijf zijn tastbaar in dit museum, ook een verstrengeling met de Antwerpse geschiedenis over al die eeuwen is zichtbaar.

 

Maar er schuilt meer achter hun facade aan de Vrijdagmarkt! Zorgzaam werden al die eeuwen boekhouding, handeselspapieren, huishoudboeken en persoonlijke briefwisseling bijgehouden. Dit archief werd dan ook terecht door UNESCO als werelderfgoed erkend. Ongelooflijk welk een bron aan informatie dit biedt. Het verleden komt daardoor werkelijk tot leven.

 

En vermits het hier gaat om de oudste drukkerij-installatie ter wereld, verbonden met de geschiedenis van één familie die een hart voor boeken en prenten had, zijn hier unieke stukken te zien die het verhaal van het boek markeren.