Sint-Andrieskerk

Key Minnebo

Causeuse, gidse, consulente, auteur, ...

Key hiervoor voorlopig niet te boeken

- zie NIEUWSPAGINA.

 

SINT-ANDRIESKERK

Terug naar het overzicht Key als gidse. Rondleiding door Key Minnebo.

Van kloosterkerk tot parochiekerk, van 36-heiligen en koningin Mary Stuart, mode en hedendaagse kunst - sporen van 500 jaar geschiedenis en gebruik.

 

 

Bijna 500 jaar geleden bouwden augustijnenmonniken hun kloosterkerk aan de rand van de Antwerpse stadskern. De woelige tijden van de opkomst van het protestantisme overleefden ze niet. Hun kerk kreeg al vlug een nieuwe functie als parochiekerk. De wijk verwierf de naam van dit bedehuis: Sint-Andries. Andere historische gebeurtenissen in de loop van al die eeuwen grepen in het bouwen en verbouwen van het gebouw in en lieten sporen na - nog duidelijk zichtbaar.

De geschiedenis van een kerk is evenzeer een verhaal van mensen. We ontmoeten er grote namen zoals o.m. Rubens en koningin Mary Stuart. Gelovigen individueel of in broederschap haalden werk van talloze kunstenaars in dit huis. Uniek in Antwerpen zijn twee vrijstaande altaartuinen uit de baroktijd. Beelden, schilderijen, glasramen, religieuze objecten zullen je ogen de kost geven.

 

In een bijgebouw is een intiem museum ingericht rond de geschiedenis van devotie in deze parochie.

En verwacht je bovendien aan hedendaagse inbreng in heel het verhaal!

 

 

Info op website Monumentale Kerken van Antwerpen.

Website van de parochie Sint-Andries.

Mee gaan: Ik werk in principe op afspraak. Het gebeurt echter dat ik geboekt wordt door organisatoren die hun geplande activiteit openstellen voor iedereen. In dat geval staat dit op mijn AGENDA-pagina aangekondigd.

 

Praktisch:

  • voor groepen tot maximum 20 personen
  • openingsuren van deze kerk hier te vinden: [...]
  • toegang: vrije bijdrage
  • timing: maximum 2 uur
  • informeer naar het tarief 03 237 74 77